Bistro Denderend Lekker

Vredeplein 15, 9300 Aalst

What's special?

✔︎ Veel gerechten zijn ook verkrijgbaar in een vegi/vegan variant.

✔︎ Er worden volkoren producten gebruikt (oa de wraps).

✔︎ Er wordt gebruik gemaakt van kippegehakt ipv gemengd gehakt

Koude hapjes

Ter variatie: Nachos met guacamole en sweet potato dip (vegan)

Nachos bevatten een portie koolhydraten (aardappel), maar vooral ook vetten, echter wel onverzadigde, goede, vetten. Met mate kan dit wel eens gegeten worden.

De guacamole is gemaakt met avocado en verse kruiden. Zonder toevoeging van artisanale smaakstoffen of verdikkingsmiddelen.

De zoete aardappeldip is gemaakt van zoete aardappel en verse kruiden. Zonder toevoeging van artisanale smaakstoffen of verdikkingsmiddelen.

De gegratineerde versie: Gegratineerd. Extra kaas zorgt voor een extra aandeel, vooral verzadigde, vetten. De vegan kaas is op basis water en kokosolie, zetmelen en zout en zijn dus niet zozeer een betere keuze. Kokosolie bestaat voor het grootste deel uit verzadigde, dus minder goede, vetten.

Warme hapjes

Ter variatie: dumpling mix

Deze worden gebakken in weinig vetstof ipv gefrituurd. Het deeg is met witte bloem en geen volkoren meel, maar kan zeker eens ter variatie.

De vulling is vegan, nl een combinatie van groenten, kruiden en zijden tofu. Tofu is een eiwitrijk sojaproduct, laag in vetten en koolhydraten en is dus een goede keuze om als eiwitbron te gebruiken.

Home made empanadas

Deeg van empanadas wordt gemaakt met bloem, geen volkoren meel.

Mexicaans (bonen, ui, tomaat, mais) + vegan gehakt

Het vegan gehakt is van De Vegetarische slager en heeft een goede samenstelling. Weinig vetten, geen toegevoegde koolhydraten en voldoende eiwitten die voor een voldoende verzadigd gevoel gaan zorgen.

100% vegan (linzen, champignons, noten, rozijnen)

Linzen zijn peulvruchten. Deze bevatten veel vezels, een aandeel koolhydraten, maar zeker ook eiwitten. Het is aangeraden deze ook eens op de menu te zetten. Rozijnen zijn gedroogd fruit en bevatten meer suikers dan vers fruit, met mate te gebruiken.

Exotische kip of vegan kip

Exotische kip: mangochutney gemaakt van mango, zoete paprika en madras curry. Geen toevoeging van suiker. Vegan kip van Vegetarische Slager heeft een goede samenstelling voor een vleesvervanger.

Pasta

Kies de penne van spelt. Deze bevat iets meer vezels, eiwitten en mineralen dan witte pasta van tarwe. Echter, volkoren pasta van tarwe is zeker ook een goede keuze!

Pasta bolognaise (klassiek of vegan)

Klassiek: op basis van kippegehakt, tomaat, ajuin, wortel, paprika, kruiden, bouillon, en tomatenpuree. Geen verdikkingsmiddelen of andere smaakmaker

Vegan: met vegan gehakt van De Vegetarische Slager; goed van samenstelling

Pasta carbonara (vegan)

Vegan: cashew noten, amandelmelk, edelgistvlokken, erwten, vegan gehakt (goede samenstelling) en ajuin.

Pasta meatballs

Op basis van kippegehakt, tomaat, ajuin, wortel, paprika, kruiden, bouillon, en tomatenpuree. Geen verdikkingsmiddelen of andere smaakmakers.

Ter variatie: Pasta scampi curry

Roomsaus, maar op basis van plantaardige sojaroom. Dit bevat nog steeds een aandeel vetten, maar doordat dit plantaardige vetten zijn, zijn dit onverzadigde, dus goede vetten. Met mate te gebruiken.

Chili’s

Vraag de chili met brood ipv nacho’s. Basis van de chili is ajuin, wortel, tomaten, chili bonen, maïs, chilipoeder, paprikapoeder, komijn en cacao (pur)

Chili sin carne

Basis chili

Vegan gehakt, vegan kip

Goede samenstelling van De Vegetarische Slager

Kip

Kip is een magere eiwitbron en past dus perfect in een gezonde levensstijl.

Fajita’s

De fajita’s zijn op basis van volkoren wraps. Vulling: guacamole is op basis van avocado, dit zal een aandeel vetten aanbrengen, maar dit zijn onverzadigde, dus gezonde, vetten. Beperk de kaas als vulling Saus op basis van mayonaise. Gebruik een minimale hoeveelheid.

Kip

Kip is een magere eiwitbron en past dus perfect in een gezonde levensstijl.

Vegan kip

Goed van samenstelling van De Vegetarische slager.

Scampi’s

Scampi is een magere eiwitbron en past dus perfect in een gezonde levensstijl.

Volkoren wraps

Ter variatie: Exotische kippenwrap (mango, paprika, maïs, feta)

Feta is een halfvette kaassoort. Beperkt te gebruiken.

Exotische vegan wrap (mango, paprika, maïs, vegan kip)

Vegan kip met goede samenstelling.

Wrap met hummus (hummus, groentjes)

Hummus wordt gemaakt van kikkererwten. Dit zijn peulvruchten. Deze bevatten veel vezels, een aandeel koolhydraten, maar zeker ook eiwitten. Het is aangeraden deze ook eens op de menu te zetten.

Wrap falafel (falafel, saus en groenten)

Falafel wordt gemaakt van kikkererwten. Dit zijn peulvruchten. Deze bevatten veel vezels, een aandeel koolhydraten, maar zeker ook eiwitten. Het is aangeraden deze ook eens op de menu te zetten. Vraag met minimale hoeveelheid saus.

Wrap scampi (scampi, wortel, tartaar, tomaat)

Vraag met minimale hoeveelheid tartaar.

Salades

1. Kies 2 extra's: guacamole, appel, rode ui, vegan kip, hummus, falafel, kip, scampi2. Koolhydraten: quinoa3. Dressing: klassiek of veganKlassiek is op basis van koolzaadolie, vegan is op basis van soja en sesamzaadjes. Voor beide geldt met mate te gebruiken.

Wok

Basis : wokgroenten en noedels

Vraag extra grote portie groenten en minder noedels. De noedels zijn geen volkoren variant.

Kies 1 extra: kip, scampi, vegan kip, falafel

Kies saus: curry

Pad thaï en teriyaki saus bestaan vooral uit suikers, idem galbi bbq saus.Zoetzure saus bestaat uit tomaten, maar ook met toegevoegd suiker. Vraag met minimale hoeveelheid saus.

Couscous

Vraag extra grote portie groenten en minder couscous. Couscous is grof gemalen durumtarwe, misschien beter gekend onder de naam 'gries'. De couscous is geen volkoren variant

Basis: couscous + groentjes

Kies 1 extra : kip, scampi / vegan : vegan kip, falafel

Vlaamse klassiekers

Balletjes in tomatensaus

Klassiek: op basis van kippegehakt, tomaat, ajuin, paprika, kruiden, bouillon, en tomatenpuree. Geen verdikkingsmiddelen of andere smaakmakers.

Vegan balletjes in tomatensaus

Vegan: met vleesvervanger op basis van peulvruchten, goed van samenstelling.